Alantalon historiaa

Alantalo on Sodankylän vanhin rakennus, rakennettu 1800-luvun lopulla nimismiehen virkataloksi.

Matti ja Greta Ala ostivat tilan vuonna 1914 Otto Mobergilta ja perikunta möi sen v. 1971 Sodankylän kunnalle, jonka omistuksessa historiallinen ja suojeltu rakennus on edelleen. Erään tarinen mukaan Mobergin talo meni pakkohuutokauppaan, josta Alat talon ostivat.

Talo on peruskorjattu v. 1923 ja toistamiseen vuosina 1981 – 82. Korjauksien yhteydessä on löydetty mm. Suometar-lehtiä vuodelta 1890.

Ennen Sompion Tähden muuttoa, talossa ovat toimineet mm. Säpikäs ry, koululaisten iltapäiväkerho ja Kylälaakson palvelukeskus.

Alantalon päärakennuksen lisäksi tontilla on sijannut myös vuoden 1924 aikoihin rakennettu pikkutupa, josta on tänä päivänä jäljellä enää savupiippu. Talo poltettiin Lapin sodassa syksyllä 1944.

Matti Ala oli asunut pikkutuvassa sen tuhoutumiseen saakka. Sen jälkeen hän siirtyi asumaan päärakennuksen itäpään huoneeseen pirtin puolen ja yläkerran ollessa vuokralla.

Sodankylä-Seuran aloitteesta tuhoutuneen rakennuksen jäljelle jäänyt savupiippu on julistettu sodan tuhoista kertovaksi muistomerkiksi.